imaginepr.pl

Blogosfera - nowa era marketingu

Blogosfera - nowa era marketingu
Jak prowadzić skuteczną współpracę z blogosferą?
Blogosfera już na stałe weszła do mainstreamu, a jej siła nadal rośnie.
W czym tkwi sekret blogerów, którzy potrafią porwać za sobą tłumy? Blogi stają się wiarygodnym źródłem informacji, zaskarbiając sobie zaufanie czytelników. Coraz częściej kampanie produktowe dużych marek opierają się na blogosferze, bo to właśnie blogerzy są najbardziej autentyczni, co przynosi wiele korzyści samym markom, podejmującym z nimi współpracę.

Kulinarne wyzwania

Przykładem skutecznej współpracy znanej marki z blogerami jest kampania „MaxxiMUM możliwości", którą realizowaliśmy dla marki Bosch. Kampania miała na celu promocję robotów kuchennych Maxxi MUM wraz z zestawem akcesoriów „Pasta Passion", „Veggie Love", „VitalEmotion", „Tasty Moments 5w1", umożliwiających realizację kuchennych pasji.
Do naszej akcji zaprosiliśmy grupę pięciu znaczących w blogosferze kulinarnej blogerów, a jej efekty doskonale potwierdzają to, jak wielki potencjał ma blogosfera. Robota kuchennego Maxxi MUM testowali: Dorota Kamińska z www.dorota.in, Joanna Moroch z www.margarytka.blogspot.com, Dorota Wdowińska- Rozbicka z www.smakuje.blox.pl, Marta Wierzbicka prowadząca bloga www.lubieszpinak.blogspot.pl oraz Tomasz Lach z bloga www.zajadam.pl.

Zasady

Udostępniliśmy blogerom potrzebny sprzęt i postanowiliśmy poddać ich nie lada wyzwaniu. Zainspirowani sukcesem i zasięgiem akcji Ice Bucket Challenge, na potrzeby naszego projektu stworzyliśmy podobne zasady. Każdy z blogerów miał przygotować swoje popisowe danie z wykorzystaniem robota kuchennego MaxxiMUM, a następnie nominować kolejnego blogera, przesyłając mu przygotowany przez siebie specjał. Blogerzy z zapałem przystąpili do realizowania swoich kulinarnych pomysłów.

Przebieg akcji

Akcję rozpoczęła Dorota Kamińska, która od samego początku postawiła bardzo wysoko poprzeczkę, przygotowując pasztet z dzika.
Dorota nominowała kolejną blogerkę, Joannę „Margarytkę”. Joanna z pomocą przystawki „Vital Emotion" upiekła ciasteczka orzechowo- sezamowe, które wysłała do Doroty Wdowińskiej- Rozbickiej, jednocześnie nominując ją do wyzwania.
Dorota przygotowała fantastyczną sojową pastę piernikową, używając zestawu „VeggieLove", w tym nakładek krojących, oraz ścierających dołączonych do robota kuchennego MaxxiMUM. Przyjemność spróbowania pasty miała kolejna nominowana osoba, Marta Wierzbicka.
Marta przygotowała pyszne Ravioli ze szpinakiem, a z pomocą akcesoriów „Pasta Passion" zrobienie ciasta było łatwe, szybkie  i przyjemne.
Marta nominowała do zadania Tomka, który postanowił przygotować dyniową czekoladę na gorąco.

Zaangażowanie blogosfery

Tomek nie był ostatnim uczestnikiem naszej akcji i nominował wszystkich pasjonatów dobrej kuchni do dołączenia do zabawy na Facebooku. Odzew internautów był niezwykle duży, a nasza akcja zakończyła się zdecydowanym
i niezaprzeczalnym sukcesem.

PR kiedyś i dziś

W dobie globalizmu i masowości, w którym najlepszą i najskuteczniejszą drogą komunikacji jest ta przez internet, tradycyjnie pojmowane metody marketingu
i PR-u są już po prostu nieskuteczne i nieadekwatne do potrzeb ludzi. Internet to miejsce, w którym nie ma ani czasu ani miejsca na zastanie i stagnację. Szerokie spectrum możliwości, które zapewnia nowy PR to, oprócz wliczonego ryzyka przegranej, ogromna szansa na zwycięstwo i dalsze sukcesy. Dziś, coraz bardziej mówimy o zbliżeniu się PR-u z marketingiem, o tym, że kluczem do osiągnięcia założonego celu jest nie tylko reklama, ale i partnerski sposób komunikacji. I to właśnie dzięki tym cechom, blogi są tak ważne w kampaniach. Bo oprócz tego, że internauci ufają blogerom, mogą również liczyć na ich otwartość, uczciwość i prostotę przekazu, który dla konsumentów jest szczególnie ważny. To właśnie te czynniki czynią blogosferę tak potężnym
i prężnie rozwijającym się biznesem, który może przyczynić się do sukcesu reklamowanego produktu czy marki.
Wczytuje komentarze

Newsletter

Zapisz się

zamknij Wyślij

Kontakt

Grzegorz Miłkowski

tel. +48 609 349 349

g.milkowski@imaginepr.pl
RSS